PAKCIK MAKCIK COMEL

Rabu, 13 April 2011

[SEGMEN BEN ASHAARI] BICARA KASIH AYAH

Santai Bersama BEN ASHAARI

assalammualaikum.. rasanya.. da lama tak join segmen dari abg ben kot??? hurm.. segmen kalini bertajuk, 

Segmen : Kaulah pelita hati ku ...


sebelum tu.. aku hairan la... macam manalah abg ben ni boleh dapat bnyk sangat idea nak buat segmen ni?? haishh~ **sambung balik.. aku kena cerita tentang kenangan pahit manis dengan dad aku.. hurmm..

Ceritakan segala segala kenangan pahit manis anda bersama ayah tersayang ... Tidak kurang dari 100 patah perkataan dalam 4 perenggan ..

banyak sebenarnya kenangan aku dengan abah.. abah lah satu2 nya lelaki yang aku tak pernah bosan bila bersama. kawan2 aku semua cakap.. 'weh, asal muka ayah kau macam garang?" atau dorang sering bertanya, 'ayah kau garang eih??' sebenarnya.. TIDAK! orang selalu cakap.. doont judge book by its cover.. so that with my dad.. dalam hati ada taman weyh!!

aku ngan dad aku agak rapat lah! dad aku.. selalu ceritakan prob dia kat aku.. walaupun kiterang tak tinggal satu bumbung.. time kami bercerita berdua ialah waktu nak hantar aku pergi sekolah atau amik aku dari sekolah. time ni, abah aku selalu cerita sesuatu kat aku. samada cerita sedih atau cerita gembira.. sometimes abah akan mintak pandangan aku dalam sesuatu hal.. sampaikan kadang2 aku akan tahu sesuatu dahulu daripada my mum. pelikkan?? kesah pulak aku! haha~

dulu waktu kecik2.. aku nakal gila! aku ingat lagi.. aku selalu merayap.. dalam satu geng tu, semua laki, aku sorang perempuan dan.. akulah yang paling depan.. merayap lah mana2 pun.. haha~ sampai satu hari tu kan.. abah cari aku dengan batang mop~ haha! bila dah jumpa, aku lari.. abah yang naik motor pun tak dapat kejar aku.. sampai rumah, langkah 3 anak tangga terus masuk bilik.. kunci pintu..

antara aku dan adik beradik aku.. my dad akan tunaikan permintaan aku dulu. mungkin sebab aku tak tinggal dengan dia kot. kadang2 tua dik2 aku pun cemburu.. hurm.. bila pergi mana2 shopping complex, aku selalunya diam je.. aku biar adik2 aku buat wish dulu.. tp kan.. my dad mesty tanya.. 'taknak pape ke??' kalau aku geleng pun, dia tetap akan belikan something untuk aku..

my dad always know my taste! selalunya, setiap hari ahad, family aku akan keluar jenjalan.. tak kesah lah makan ke ape ke en.. aku ni, agak malas nak keluar ramai2.. hehe~ so.. aku tinggal la kat rumah ni, buat taik mata! tapi setiap kali dorang balik dr jenjalan, my dad akan beli makanan yang aku suka! nyam nyam nyam..

my dad, happy go luck!! kenapa? setiap kali balik sekolah, aku akan call my dad. suruh dia amik aku.. dalam tengah call tu, dia suka buat lawak.. sometimes dia menyamar jadi orang lain.. sampaikan aku kene gedik2 kat public fon tu suro dye stop.. haha~ nisa selalu gelakkan aku.. pernah sekali, aku suro nisa menyamar jadi aku cakap ngan dia.. pastu nisa gelak sensorang.. ape entah yang jadi, aku pun tak tau.. 

my dad spoting papa~ aku boleh cakap apa je ngan dia.. everything yang aku nak cakap la.. dia akan dengar dan kadang2 tu bagi nasihat..

banyak lagi cerita pasal dad ni.. tapi.. panjang sangat la.. so.. stop here la

Apakah cara terbaik mendidik anak kita di zaman yang penuh mencabar ini ?

ada sahabat nabi pernah kata, 'didiklah anakmu mengikut zamannya, bukan zamanmu.'
dan Rasulullah adalah contoh pendidik yang cemerlang sepanjang zaman. ikut je cara baginda.




~LEAVE ME A COMMENT SO THAT I KNOW WHO R MY READER~

7 ulasan:

Dekcik berkata...

singgah lah blog dekcik..
bce ngah penuh hayati..

http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

Fuuyooh berkata...

salam kenal.. hehe.. dtg dari blog abg ben

Hazrina Erin berkata...

ayah adalah yg terbaik!^^

mari2 singgah^^
http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

Qiszana berkata...

Baca kt sini pula....^_^

lenloy berkata...

ayah memang yang terbaik..

mas saari berkata...

salam singgah baca kisah tentang ayah

pengorbanan seorang ayah memang tiada tandingnya...sayangilah dia selagi hayatnya masih ada!

fRaMe+LenSeS berkata...

tade yang lebih tacing dari kisah Ayah dan Mama.

Nadh sayang ayah nadh jugak.. ;)
Salam singgah salam ziarah dari nadh..
kita jadi anak soleh solehah untuk Ayah ye. yang mendoakan kebahagiaan depa dunia dan akhirat..

Nadh datang melawat ni.. ;)
kisah anak Ayah Budak Nakal


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget