PAKCIK MAKCIK COMEL

Rabu, 27 April 2011

[KIMIA] CARA HAFAL JADUAL BERKALA.

assalammualaikum! yahoo!!!! haha akhirnya.. aku dah hafal dah jadual berkala! thanks to chairul sbb bagi aku formula nak afal.. tak payah perkataan merepek2 tu semua.. haha! seronoknya aku.. rupanya kalau dah afal jadual tu, kerja aku lebih senang!!! bagos kau chairul! nanti jadi tutor aku tau!!


macam mana nak afal?? bak kata si chairul, 'kau bahagikan 5-5. kau afal dulu yang number 5, 10, 15 and so on. lepas kau dah afal tu, kau afal yang lain2..'

kenapa kena afal 5-5 dulu?? sebab... unsur yang ke 5,10,15,20 n so on tu sebagai petanda... so senang la korang nak ingat.. 

cth [5-5] : boron, neon, phosphorus, calcium. (sebagai petanda)

lepas dah afal menda ni, korang afal pulak unsur sebelum petanda satu.. 

cth [petanda satu] : hydrogen, helium, lithium, beryllium, boron.


jadi, korang cuma perlu ingat 4 je lah dalam satu petanda tu. dah afal unsur utk petanda pertama, afal pulak yang kedua. sampailah akhir..... standard sekolah menengah sampai 20 je.. iaitu, sampai calcium.. cuba tgk jadual kat bawah ni..

ha.. nampak macam sikit je kan nak kena afal.. tapi, ada orang yang tak boleh terima macam ni.. aku jst kongsi apa yang aku tau je.. sebab kalau nak afal ikut jadual yang kat atas tu [gambar pertama] aku rasa susah kot.. bila dah afal benda ni, senang sikit nak buat keja.. korang pandai2 la. kata tak boleh nak afal 5-5, korang buat petanda dia 3, 6, 9, 12 and so on...

sekali lagi, thanks to chairul.
~LEAVE ME A COMMENT SO THAT I KNOW WHO R MY READER~

2 ulasan:

Syuxer berkata...

dulu pernah gak hafal benda tuh time ambek spm..itu je saya tau pasal kimia..yang laen hampeh..buktinya dapat 7D..hahaha nseb bek lulus..kalau tak,burukla result spm..dengan kimia dah blur,tambah lagi dengan fizik,lagila biol ditambah lagi bahasa arab tinggi lagila mereng..last2 bagi semua lulus,settle..tpi fikir2 balik nyesal plak bagi lulus huhu..

G3 berkata...

pe pasal lak menyesal? haishh~ pelik ni~


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget