PAKCIK MAKCIK COMEL

Rabu, 9 Mac 2011

JOM HILANGKAN STRESS!

Assalammualaikum..
pernah tak korang alami sakit kepala yang amat sangat akibat stress? *aku ulang ye.. STRESS?? aku yakin semua pernah. siapa yang tak pernah tu dia adalah ROBOT! hehe~ kalau korang sakit kepala, apa korang buat? ambil panadol pastu telan? atau tidur? takpun jadi doktor peribadi?? hehe~

hensemnye dia ni. haha~

sebenarnya ada banyak cara tau. cara2 kat atas tu semuanya tak sihat. yelah.. sampai bila korang nak bergantung pada panadol semata mata kan? kalau tidur pulak. takkan la korang nak tidur 25 hours a day? doktor peribadi tu lagi superb tak sihat.. da rupa mayat hidup da.. konon2nya nak hilangkan stress.. rupanya bertambah bengong dan bongok lagi..

so, apa sebenarnya cara untuk hilangkan stress?? kalau aku dulu, aku akan jerit.. kat kawasan rumah aku ada satu tempat ni memang kalau jerit, jarang ada org dgr. hehe~ sebabnya tempat ni ada rupa bukit sikit. so kalau jerit tu tak rasa kuat sangat la.. bagi korang yang tak ada tempat nak jerit kan, korang masuk je dalam kereta.. jerit kuat2.. tapi jerit bukan sebarang jerit. ini jerit menghalau stress. sebelum jerit, fikirkan perkara yang membebankan tu. kumpulkan bersama sama lepas tu keluarkan semasa menjerit. then, hati tu akan rasa kosong je.. tenang.. tapi aku berhenti amalkan benda ni selepas aku dapat mimpi yang agak menyeramkan!! huhu!!


lepas tu aku amalkan cara 'daun pokok jambu air'. apakah?? haha~ agak pelik la nama dia kan? haha.. bagi aku dan deria bau yang aku miliki ni, bau daun pokok jambu air ni sangat menenangkan. dia ada satu aroma yang meringankan dan ........ aku pun taktau nak desribe macam mana. tapi setakat ni, aku amalkan daun ni je la.. kalau stress pergi keluar carilah mana2 pokok jambu yang ada, petik daun dia pastu ronyok2 kan. then bau.. sedap.. sampai kadang2 tu aku ketagih nak bau daun tu.. itu bukan dadah kan?? ngee


oh ye, kalau tak ada daun pokok jambu air ni aku akan senyum or gelak sensorang. macam orang gilA??? yeZZ!! haha~ selalunya perkara ni jadi kat sekolah.. sampai kadang2 tu bestie aku takut nak dekat. maklum lah sekolah aku tu agak keras.. bila tengok aku gelak sensorang sah sah dorang tak dekat.. haha~ perkara2 macam ni selalu terjadi time exam. tak caya? jom intai aku dalam klaz time exam. gerenti tengok aku senyum sensorang. haha~

~LEAVE ME A COMMENT SO THAT I KNOW WHO R MY READER~

8 ulasan:

alexa yussida berkata...

bila stress saya call family:D

GadisGula-gula berkata...

hehe.. yela.. duduk jauhkan..

kyo_9 berkata...

bagus gak bagitau cara nk hilangkan stress.. sebab kajian mendapati orang yg gagal meluahkan perasaan dia akan senang dapat stress.. dan stress merupakan salah satu sebab obesiti..

akubiomed berkata...

Menjerit salah satu cara meredakan stress tapi kalau nak jerit kena pandang-pandang sekeliling dahulut. Muka lawa-lawa nanti dikata gila :-)

Raimi berkata...

ble stress sye hantuk kpala kat dinding...

GadisGula-gula berkata...

kyo, sye taktau pulak pasal obesiti tu.. info yg menarik!!!

GadisGula-gula berkata...

biomed, haha! tu la pasal.. jerit depan public pulak.. sah2 org dr tanjung rambutan dtg cekup bawak p sana... haha~

GadisGula-gula berkata...

jgn raimi.. nnty awq jadi mengong! hehe


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget