PAKCIK MAKCIK COMEL

Selasa, 15 Februari 2011

CHECK ANTIVIRUS BERKESAN ATAU TIDAK

Assalammualaikum.
nak tanya.. siapa yang pakai antivirus, tapi PC macam ada virus je? i mean.. AV tak berfungsi? siapa siapa? angkat tangan please! mesti stress kan.. hehe~ meh sini dekat dekat nak bisik.
meh try cara ni untuk tahu sama ada AV korang berfungsi atau tidak.. sama ada dia tidur ke.. mampos ke or dah terkubur ke kan.. 1st of all, benda yang aku nak kongsikan ni, bukan virus!! sekadar untuk uji AV korang je..

1. buka notepad (search je kat START)

2. copy code ni dan paste kat notepad.

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*






3. save notepad dengan nama fakevirus.exe dalam mana2 folder atau file.. tapi sebaiknya dekat desktop la. senang nak check. tak payah susah2 nak cari2 kan... then settle!

  • kalau document ni automatik delete by AV korang.. thats mean.. Av tu berkesan dan updated! 
  • kalau dia tak delete document tu, korang try scan guna AV korang. kalau terpapar nama document tu tu maknanya AV korang tu berkesan juga, tapi tak update dengan latest version.
  • kalau dua2 tak jadi... maknanya.. korang TUKAR je AV tu. takda guna pown! huh!! hehe~ download kat www.filehippo.com. kat sini ada banyak gak jenis FREE AV macam avira dll.
JANGAN BIARKAN PC ANDA DISELUBUNGI VIRUS..

~LEAVE ME A COMMENT SO THAT I KNOW WHO R MY READER~

4 ulasan:

gilastats berkata...

Hi. Vr Good info....

GadisGula-gula berkata...

hi.. thanks for visit my blog~

Tanpa Nama berkata...

da try kat mac xde pape pon.. hehehe..

GadisGula-gula berkata...

kalau macam tu.. tukar je lah.. buat penat je benda alah tu.. baik guna avira.. free lagi~


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget