PAKCIK MAKCIK COMEL

Ahad, 12 Disember 2010

OTAK TENGAH?? MACAM MANA??

assalammualaikum! apa entah aku nak cerita~ dah lupa suda~ ni sume pasal en3 sorang blogger ni lah.. aku bace dulu sebelum post en3 aku nie! adeii!! lupa2~ bagy masa 1 minit jap~

kembali selepas kurang 1 min.. 


CLICK UNTUK BESARKAN GAMBAR!
Aku nak cerita pasal otak~ alah.. otak yang kat kepala tuh.. takkan tak tau.. ha.. korang tau kan pasal... fungsi otak? <--- kalau tak tau.. sila lawati link yang telah disediakan.. haha~ masa tengah2 baca pasal bahagian otak manusia ni.. aku terfikir pasal otak tengah. dari apa yang aku telah baca, otak tengah merupakan penghubung antara otak kiri dan kanan yang mempunyai fungsi berbeza. turut disertakan bahawa sesiapa yang boleh mengawal otak tengah ni mampu mengawal kedua-dua belah otak dalam satu masa? agak pelik~ tapi benar~ huhu!

adakah itu bermakna.. seseorang yang mampu mengawal otak tengah ni mampu menggunakan semua anggota badan dengan baik? maksud aku.. dapat menulis menggunakan kedua-dua belah tangan? atau bermain badminton menggunakan kedua-dua belah tangan? wah~ kalau catuh.. aku pown boleh! haha~ tapi sebenarnya, dorang kata lah.. sesiapa yang mampu menggunakan otak tengah ni pemikirannya boleh  menjangkau sejauh mungkin.. orang2 jepun banyak la menggunakan otak tengah ni! mungkin sebab tu orang jepun ni, kecik2 baca komik, besar2 jadi bijak pandai~

macam mana nak guna otak tengah? aku cuba surf google mcm mana nak guna otak tengah ni.. tapi... aku masih tak jumpa~ hurm~ nnti bila dah jumpa.. aku postkan yea~  oh yea.. aku rasakan. asas untuk mengaktifkan otak tengah ni adalah.. dengan menyeimbangkan penggunaan otak kanan dan kiri~ sebabkan.. cuba perhatikan orang jepun (knp jepun jd pilihan? adei!!)

mcm aku cakap tadi, kecik2 baca komik, dah besar jadi bijak pandai~ tau tak.. orang jepun paling suka baca komik! agak2 otak apa yang digunakan? otak kanan! bila di sekolah, mereka akan menggunakan otak kiri! mana2 sekolah pown, kebanyakkannya akan menggunakan otak kiri~ jadi secara automatiknya, mereka dah seimbangkan kedua-dua belah otak mereka~ ada sumber mengatakan, orang jepun akan belikan komik untuk anak mereka sebagai bahan bacaan~ wow! kalau orang kita? hari2 dia push tgk buku sains, buku maths~ tak buat pown takpe! janji kau tengok!~ tertekan sungguh! kesian~

jadi ibu bapa semua!!

ღ jangan larang anak anda bermain di luar rumah~

ღ jangan larang anak anda mendengar music atau membaca komik~

ღ jangan larang anak anda membuat sesuatu yang membahayakan.. biar dia belajar dari pengalaman! tapi berpada2 lah! jangan sampai anak diambang maut pown korang kata, biar lah.. biar dia belajar dari pengalam.. karang dah mati, pengalaman pun tinggal habuk~

ღ jangan larang anak anda conteng dinding biliknya! atau melukis~

ღ jangan larang anak anda menyayangi binatang~ kerana emosi terbit melalui penggunaan otak kanan~

ღ jangan lupa untuk membimbing anak anda menggunakan kedua-dua belah otak! karang otak kanan je yang diguna, otak kiri jadi zero pulak~membimbing yea! bukan memaksa!~

jangan lupa bagi anak anda makan kismis, kacang2 dan kurma~ hehe~





3 ulasan:

Raimi berkata...

post yg amat menarik..

Gadis~Gula~Gula berkata...

@Raimithanks yea~

Tuan Muhammad Amin Abdullah berkata...

salam,
sy suka baca post yg related dgn kehidupan sy..this is one that i like..
actually smua tu mmg tak mustahil...mcm sy, sy boleh tulis dgn tgn kiri & kanan..ikut keselesaan..boleh tulis serentak..tak terbalik ke apa..main badminton, bola, bowling..semuanye seimbang...apa2 kerja pon kiri & kanan tu boleh guna..tak tau mcm mne berkembang..mcm semulajadi..yg best, sy boleh bayang apa2 dlm bentuk 3D...bnyk lagi keistimewaan org guna otak tengah..sy bukan nak bangga la..just nak share2 pengalaman sbg org otak tengah.. :)


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget