PAKCIK MAKCIK COMEL

Jumaat, 17 Disember 2010

Cara Format Komputer Menggunakan USB

assalammualaikum~

sapa ada masalah format pc? tadi aku pegi jalan-jalan tgk blog orang.. akhirnya terjumpalah satu blog ni yang mungkin boleh tolong korang format pc korang~ try lah usha~ menarik lagy tertarik untuk korang2 yang ada probs bout computer

bahan ni aku copy bulat2 dari blog asal. dah minta izin tapi belum approve~ kalau la orang tu tak benarkan.. samalah macam aku ni mencuri erk? adehh~

creadit to : Encik Zuar

_______________________________________________________

Cara Format Komputer Menggunakan USB


Pernahkah anda alamai kerosakan pada CD/DVD-ROM dan menyebabkan anda tak dapat menggunakannya untuk format komputer?

Kalau masalah ni berlaku, apa jalan penyelesaian anda? Kalau anda menggunakan Desktop, anda boleh menggantikannya dengan yang baru disebabkan senang untuk pasang.

Kalau anda menggunakan Laptop, bagaimana? Nak tukar yang baru memang mahal. Mungkin anda boleh beli External CD/DVD-ROM kalau anda nak.

Tapi, ada jalan penyelesaian lain yang lebih berkesan untuk anda selesaikan masalah ini jika anda mengalami masalah pada Windows dan tak dapat boot seperti biasa dalam keadaan emergency.

Caranya anda boot menggunakan USB seperti pendrive. Pastikan pendrive anda 2GB ke atas untuk Windows XP dan 4GB ke atas untuk Windows Vista dan Windows 7.

Langkah - Langkah:

Pastikan anda dah download software Novicorp WinToFlash.

Buka aplikasi Novicorp WinToFlash. Akan muncul Windows setup transfer wizard.




Pilih tab Task. Pada task type pilih jenis Windows yang anda nak guna. Klik Run.




Wizard Welcome, klik Next lagi.




Basic Parameter. Windows file path (Lokasi Windows contoh CD/DVD-ROM). USB Drive (Lokasi pendrive contoh G: ). Klik Next.



Pilih Accepted dan Continue.



Klik OK. Segala data dalam pendrive anda akan hilang dan akan digantikan dengan Windows.



Tunggu sehingga habis.





Selesai.

P/S : kalau ada masalah pergi tanya pemilik asal article ni ye~ dia berada di sini~

3 ulasan:

hans berkata...

owh...mungkin akan cuba try nanti kalau perlu
thanks 4 the tutorial

P/S : Mari Memasak Laksa Sarawak Bersama Chef Hans

Gadis~Gula~Gula berkata...

@hanswc~ thanks sbb melawat~ hehe~

akubiomed berkata...

Terima kasih kerana berkongsi format pakai USB. Selalunya saya format pakai CD. Selalu berlaku Widows corrupt kalau yang pirate tapi sejak pakai yang genuine tidak masalah :-)


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget