PAKCIK MAKCIK COMEL

Selasa, 28 Februari 2012

FAKTA YG TIDAK DIKETAHUI : KENAPA ALFONSO TAK BERANI JAJAH NEGERI UTARA?

Assalammualaikum. aku baru je lepas baca satu fakta yang betul betul mengejutkan.. dan aku tertanya2.... kenapa fakta ni tak dimasukkan dalam buku teks sejarah?? ohh!! tahukah kenapa Alfonso si penjajah portugis tu hanya sanggup menjajah melaka tetapi tidak negeri2 utara walaupun ketika itu tebu sangat bernilai?? sebuah diari milik %$#@%$ telah menjelaskan kenapa alfonso tak jajah negeri utara. beliau telah mengungkapkan perbualan antara alfonso dengan pegawainya seperti berikut..1512: Setahun setelah Melaka dijajah, Alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke Perlis, Kedah dan Pulau Pinang, yang ketika itu adalah pusat pengeluaran tebu untuk dijadikan gula di rantau ini.

1513: Alfonso menghantar perisik ke Perlis, Kedah dan Pulau Pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana. Mengikut sejarah, perisiknya menggunakan taktik minum di kedai kopi sekitar untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan.

Seminggu selepas itu...

Perisik pulang ke Melaka untuk menceritakan hasil risikan kepada Alfonso. 

Di bawah adalah perbualan di antara perisik dengan Alfonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah Malaysia.
Perisik 1& 2: Selamat pagi tuan (Sambil tabik hormat)

Alfonso: Selamat pagi. Apa cer??

Perisik 1: Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawan Perlis, Kedah dan Pulau Pinang tuan.

Alfonso: Kenapa kuat sangatkah mereka tu?? (Dengan nada marah dan bongkak)

Perisik 2: Untuk menawan Melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu pun kita kehilangan hampir 15000 bala tentera, inikan pula kita nak menawan Perlis, Kedah dan Pulau Pinang yang mempunyai beribu ribu hang tuan.

Perisik 1: Betul tu tuan!…Kalau tuan nak tau banyak benar hang antaranya hang sihat, hang buat apa, hang loklaq, hang apa khabar, hang lagu mana, hang pi mana, hang nak pi mana, hang tau dak, mak hang, adik hang, tok hang macam macam lagi hang ada kat sana yang saya dengar tuan!

Mendengar hasil risikan itu Alfonso pun tak jadi nak buat serangan disebabkan pengalamannya sebelum ini menentang 5 pahlawan melayu Melaka amat ngeri……Ini kan pula nak berhadapan beribu ribu hang di situ.


Sumber http://www.zuarxpdc.com/2012/02/fakta-portugis-tak-berani-serang-negeri.html#ixzz1ngaJlxtq~MAAF KIRANYA TERKASAR BAHASA. SEGALA KESULITAN AMAT DIKESALI~

Tiada ulasan:


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget