PAKCIK MAKCIK COMEL

Ahad, 15 Mei 2011

[SEGMEN] Kalaulah saya seorang guru...

Assalammualaikum! tadi jalan2 jengah2 blog kengkawan sekali aku terjumpa satu segmen ni.. tajuk dia.. seperti yang kat atas! hehe~ Segmen di taja oleh zikeryhassan..blogspot.com.  menjadi guru bukanlah satu kerja yang mudah.. terpaksa melayan karenah beratus ratus manusia yang sebenarnya baru separa manusia! maksudnya.. paham2 sendiri la.. kalau mak bapak kita, anak baru tiga, empat atau lima pun dah merungut.. kadang2 dah menangis sebab tak tahan dengan perangai anak anak, tapi seorang guru selambur je dia lead seramai beratus ratus orang. macam yang cikgu alim cakap, take it easy.. lets the time flow by itself. mungkin tu kekuatan dia...

jadi... aku tak dapat nak bayangkan sekiranya aku adalah seorang guru.. mengajar adik aku dua orang tu pun aku dah stress bagaimana aku nak ajar satu kelas?? mungkin, kalau aku seorang guru.. anak2 murid aku tak datang kelas.. sebab aku garang sangat kot! haha.. menjadi seorang guru tak semudah mengeja perkataan 'guru' yang memerlukan hanya empat huruf.. tapi menjadi seorang guru seolah olah memikul paksi dunia sebab siapa yang akan menjadi pemimpin tanpa guru? siapa yang akan merawat orang sakit tanpa guru? atau siapa yang akan cipta laman blog ini sendiri tanpa guru?

guru ni seolah olah satu garisan permulaan dalam pertandingan lumba lari.. they start everything~ they teach anything~ dan sekiranya tanpa guru, mungkin aku tak ada di sini.. jadi, sekiranya aku seorang guru.. aku nak didik anak murid aku menjadi insan yang lebih baik! jika aku seorang guru, aku nak jadikan mereka manusia! jika aku seorang guru.. aku nak lahirkan insan yang boleh membela orang lain.. tapi mampu ke aku menjadi seorang guru??

~LEAVE ME A COMMENT SO THAT I KNOW WHO R MY READER~

2 ulasan:

cucu umie berkata...

boleh shje kalau nak jadi seorng gru.. yang pntng kena ingt awtiap perkara @ setiap yg kita ajar it adlh semata-mata kerana Allah dan kne jag perlakuan kerana anak murid akan nilai kite pnye diri.. btw, actuaaly ayie sulu xmint jadi guru dan now become guru..incya-Allah..nilai untuk jadi guru boleh dididik..huhu

zikeryhassan berkata...

terima kasih sebab join.


jadi guru mmg bukan mudah. kalau salah yg diajar, smpai bila2 la tanggung dosa tu


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget