PAKCIK MAKCIK COMEL

Isnin, 28 Februari 2011

PUTUS CINTA

Assalammualaikum...

tengok tajuk dah tau kan entry kali ni pasal apa... pasal putus cinta lah! tapi ni bukan kisah aku ye.. hehe~ tak tau kenapa..hari ni ramai gila yang putus cinta.. maksud aku.. kat FB aku.. kat Tagged aku.. n so on la.. pastu merayu rayu la.. ada yang kata dendam la.. bla bla bla..

aku tak faham la dengan budak2 ni semua.. o shuld i say.. aku sebenarnya tak faham dengan perkataan LOVE tu. aku yakin, mereka semua ni dah banyak kali couple then putus.. couple then putus.. sampai bilA? pastu bila putus mula lah nak jadi gila. kalau seratus kali putus? seratus kali juga la gila.. ngee~
aku ada seorang kawan.. dia kata 'cinta ni macam booster!' apakah?? haha~ then dia terangkan dekat aku..
'lina.. maksud aku cinta ni sebagai pembakar.. cuba kau bayangkan.. orang yang kau love tu bagi semangat dekat kau.. mesti lah kau punya daya tahan semakin tinggi kan.. dalam exam pula, kalau dia kata 'chaiyok2' pun dah cukup.. n bla bla bla..'

ok.. tu kalau dia bagi semangat.. cuba kalau dia bagi perlian? cacian?

oi budak! mana ada orang bercinta bagi cacian!

well.. kat dunia ni macam2 jenis manusia ada.. macam kawan aku.. dia couple dengan seorang lelaki ni, tapi hati dekat tempat lain..

ada seorang tu pula.. dia couple dengan laki ni.. tapi laki ni just anggap dia adik,, hoW???
ok2.. mesti korang cakap.. aku ni anti love kan.. no no no.. dosa tau siapa yang anti love ni.. kenapa? sebab love ni ada pada Allah.. ada pada family.. so kalau anti love, kita duduk sorang2 la.. kesian...

tapi bagi aku, untuk masa sekarang ni, aku taknak hati yang menguasai hidup aku. aku taknak hidup aku ni semata mata kerana lelaki.. tumpukan perkara yang lebih penting.. kan Allah dah janjikan jodoh untuk setiap makhluknya? tak dapat kat sini kat akhirat pun dapat kan.. kolot?? TAK KESAH! setiap orang ada kehendak masing2. ada hak masing2. itu hak aku.. cara aku berfikir mungkin agak lain sikit, tapi.. ADA AKU KESAH? haha~

lagi satu, aku ni jenis tak suka pada komitmen. sebarang ikatan boleh buat aku jadi gila.. pelik?? u know what.. pelik itu unik.. unik itu indah!! pada orang yang baru putus cinta tu kan, aku ada nasihat untuk korang..
' kadang2 Allah menemukan kita dengan orang yang salah.. supaya suatu hari nanti, kita akan menghargai cinta yang indah.' betapa peritnya hati korang bila disakiti kan? jadi, jadikan rasa itu sebagai pengajaran.. so, hargailah cinta yang akan datang. ayat ni, dah banyak kali aku ulang. tak percaya? tanya pada ieqa.. tak pun tanya pada cha.. atau mungkin pada kak mar.. siapa tu? lu fikr la sendiri! haha~
'someone better comes later.' macam air tapis.. ia perlu menghadapi pelbagai rintangan untuk menjadi seputih putih air.. sebersih bersih air.. tapi sebelum tu korang tengok tak keadaannya macam manA? aku rasa, kalau korang tengok.. tak minum air lah korang.. haha~ jadi, sesuatu yang baik tu akan datang lambat lambat dalam hidup kita ni. agak2 kenapa?? sebab semakin kita menghargai perkara yang baik tu, semakin besar halangan dan rintangan. setiap halangan dan rintangan ni lah yang mendidik kita menjadi seoang manusia yang kuat.
~LEAVE ME A COMMENT SO THAT I KNOW WHO R MY READER~

7 ulasan:

sya hassan berkata...

bercinta itu kehendak.. tapi skunk neh susah la nk cri org yg btol2 ikhlas ngan kiter an??

GadisGula-gula berkata...

yang susah tu lah yang paling baik.. better comes later hassan

GadisGula-gula berkata...

maaf.. i mean.. sya hassan

amie berkata...

bole tahan gak bebelan akak nie.hehe

Jue berkata...

best pulak entry nie.. setuju sgt, tak perlu terlalu mengejar cinta, insyaAllah satu ari nanti Allah akan temukan kita dgn jodoh kita, think positive :D, very good entry

GadisGula-gula berkata...

amie.. biase bro.. haha~ bila gadis gula2 da membebel, semua mesti senyap.. haha~

kak jue.. thanks ye.. yup3.. btoi2.. think +tive.. kena ingat dalam +tive, harus ada sedikit -tive.. ^.^

Raimi berkata...

bgos gak entry ni....


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget