PAKCIK MAKCIK COMEL

Sabtu, 29 Januari 2011

KALAU SEMUA ORANG JADI ****

assalammualaikum.
sapa tengok cerita doraemon angkat kelopak mata!! hehe~
tadi masa tengok cerita doraemon tadi tetibe terfikir sesuatu. **acc episod tu ulangan~ aku dah pernah tengok dah~ tapi macam biasalah! kanak2 ribena macam aku ni 10 kali ulangan pun tetap setia nak tengokkan.. haha~

idea entry kali ni dapat dari cerita doraemon~
'KALAU SEMUA NAK PANDAI, SIAPA NAK JADI BODOH?'
wow! agak kasar lah juga kan~ tapi.. peduli apa aku? cewah~

back to the topic.. Allah tu maha adil kan? yelah.. Dia cipta semuanya sama rata~ macam title entry kali ni.. kalau semua nak pandai siapa nak bodoh..? cuba korang bayangkan.. kalau semua orang pandai.. tak payahlah cikgu nak sibuk datang sekolah layan murid2 mereka yang perangai rupa manusia tu. tak payahlah dorang kelam kabut pagi2 datang sekolah semata mata nak punch card kat office~ yelah! dah semua orang pandai kan~ jadi.. kuranglah 1 mata pencarian di dunia ni. mana para guru nak menyendeng cari nafkah?

kalau semua orang pandai jugak.. tak payahlah para profesor membotakkan kepala dorang fikir sesuatu yang baru macam ubat. 'buat apa aku susah2 menidak-hensemkan muka aku ni dengan fikir nak cipta ubat. dah semua orang pandai, biarlah dorang buat sendiri!' ni mungkin menjadi dialog dorang! hehe~ atau kes pencipta kereta. orang A cipta kereta yang agak canggih. then jiran dia nak jugak kereta tu. tapi dia akan buat yang lebih canggih. dalam masa 1 hari je dah siap. pastu, anak sedara dia yang umur 5 tahun tengok pulak kereta baru tu. dia pun cipta jugak! tapi lebih canggih.. macam mana orang A nak jual hasil ciptaannya? dah la orang A tak boleh nak jual kereta dia sebab semua orang mampu cipta kereta yang si company yang memasarkan kereta pun tak boleh nak bukak company. sekali dengan tukang sapu sampah yang bekerja di company tu tak boleh kerja~ Allah tu maha adil kan?

KALAU SEMUA ORANG NAK KAYA, SIAPA NAK JADI MISKIN??

macam yang kat atas ni, kalau semua orang kaya.. siapa nak bukak kedai runcit? siapa yang nak berniaga kat pasaR? pakat tak makan lah korang.

'pergilah kedai makan!'

kalau semua orang dah kaya.. buat apa si pembuka kedai makan tu nak buka kedai makan lagi? dah dia kaya! adess! kalau semua orang kaya kat dunia ni, siapa yang nak jadi tukang sapu sampah? yang membersihkan jalan kat muka bumi ni? maklumlah.. manusia ni kan.. Allah bagi akal dia tak guna.. cakap jangan buang sampah di sini, buang juga sampah kat tempat tuh~ rupa sama macam beruk yang buang kulit pisang merata rata je~ tapi takpa la.. nama pun beruk. yang nama manusia ni macam manA??? tu pasal lah wujud pekerjaan tukang sapu sampah! kira mulia lah dari jadi 'beruk' kan.. ?  Allah itu maha adil kan??

macam2 lagi aku nak tulis sebenarnya! tapi aku nak cepat! nak balik rumah parents aku! so.. tata~ selamat malam! sekian~

3 ulasan:

Eddy Foe Effendy berkata...

Betul tu ... kalau semua pandai siapa nak di ajar kan? Nak tambah juga, kalau semua bergaji besar dan kerja duduk aircond sapa nak sapu jalan, buat rumah dll ... tapi ramai dari kita tak terfikir, selalu berkata 'tu lah, dorang dulu malas sekolah, tengok sekarang kerja susah ' ....apapun takdir itu mengatasi segalanya dan ada hikmah kenapa ada yang bodoh, ada yang miskin dan ada yang cacat ...Thanks atas komen pasal operation aborted tu ... tpi kalau pasal browser tak patut juga la sebab blog GGG ni tak pernah kena, ada beberapa blog ni - 5 blog asal aku masuk mesti kena gitu ....

shahjiehan berkata...

klo pandai saja x guna jika tiada usaha, konsistensi dan tawakkal...kan kan...hee~ sekadar berpendapat

Gadis~Gula~Gula berkata...

eddy : pnjg cmmnt nye ye! hehe~ betul tu eddy~ kalau sume nak duk bawah air cond.. sape yg nak manfaatkan matahari yang Allah bagi tu kan?? kurang2 org yg mnfaatkan matahari tu sihat! hari2 keluar peluh~ hehe

shah : pendapat diterima~ yang pndai tu kenalah manfaatkan kepandaian dorang tuk kebaikkan~


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget