PAKCIK MAKCIK COMEL

Selasa, 14 Disember 2010

KETAM CINA DAN KETAM MELAYU.. AIK? KETAM PUN ADA BANGSA KA??

kisah ni aku copy kat fanfare community.forumms.net tanpa minta izin coz aku bukan ahli~ hehe~ cubalah baca! agak berguna untuk korang semua~


cerita ni sebenarnya, tak terlingkung dalam dunia perniagaan je, tapi banyak lagi.. jadi, bacalah~ kerana membaca itu amalan mulia.. aik?? haha~


G3 mempersembahkan..
________________________________________________________






Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?
Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?
Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina?
Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam
bekas tak ada tutup…ketam melayu la….
Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?
Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.
Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?
Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

Pengajaran:
Begitulah cerita ketam melayu dengan ketam cina. Hakikatnya, jika orang cina berniaga….cina lain tak kacau…dia tengok aje dan belajar macam mana boleh berjaya. Cina dah berjaya tu pulak, akan ajar cina lain agar berjaya jugak.Kalau orang melayu, bila satu melayu nak berjaya, melayu lain akan guna apa saja supaya melayu tu jatuh balik. Macam ketam melayu, bila sekor
ketam dah berjaya nak naik, ketam lain tarik kaki dia, at last sorang pun tak dapat naik . Lepas tu mulala bergaduh sesama sendiri. Itulah hakikat sebenar sekarang ini. sebab tu melayu tak maju.

10 ulasan:

akubiomed berkata...

Menarik perumpamaan tersebut. Jangan dengki kalau bangsa sendiri berjaya kerana salahkan diri sendiri keran tidak mahu berhijrah

Gadis~Gula~Gula berkata...

@akubiomed betul2~ kalau tgk negara kita ni.. org cina lah yang kuasai dunia perniagaan~ sedangkan pemilik asal negara ni org melayu~ hurm~

EmanCloud berkata...

menarik ... terbukak mate. hurm ditambah plak org melayu ni suke dengki. men bomoh. x leh tgk org berjaya. x nak bersaing secare positif. hurm. macam mane lah nak berjaya..

akubiomed berkata...

Perumpamaan yang baik. Bangsa sendiri tak senang melihat bangsa sendiri lebih suka melihat kejatuhan. Kena berhijrah untuk yang lebih baik

Gadis~Gula~Gula berkata...

@EmanCloud rasenyer la kan.. mungkin org2 melayu salah faham perkataan "bersaing". tu pasal la dorang jadi catuh.. mm..sbenarnya.. bukan melayu je.. boleh kate.. semua~ bende ni terbuka~

Gadis~Gula~Gula berkata...

@akubiomed yup2! urm.. kalau semua saling menjatuhkan, sapa yang nak naik? asal nak panjat tangga tinggi sikit, org tarik ke bawah..

hans berkata...

owh
ada dkt laman web ekk?
aku pun ada buat entry nih bulan lepas xsilap
tapi berdasarkan pensyarah aku cerita lah
hehheh

P/S : Traffic Minggu Nih! Tutorial Letak Link Entry Anda! Ada Sesiapa Suka Shawls Yang Cantik!

Gadis~Gula~Gula berkata...

@hansmaybe prof hang bace entry ni kat web then cite kat hangpa ataupun budak2 prof tu dengar then sebarkan kat web~

/Dayah//Nurul/ berkata...

ketam mcm sedap je nk mkn

Gadis~Gula~Gula berkata...

sedap2~ jom makan ramai2~


_________________ ____
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget